SYSTEM HACCP
HACCP to system mający zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Nazwa to skrót od angielskiej nazwy systemu, która w polskim tłumaczeniu brzmi; System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Najistotniejsze elementy systemu HACCP to:
- Identyfikacja mogących pojawić się zagrożeń,
- Ocena ich istotności,
- Oszacowanie ryzyka ( prawdopodobieństwa ) ich wystąpienia,
- Określenie metod ich ograniczenia.
W Polsce zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku, system ten jest obowiązkowy dla wszystkich podmiotów mających kontakt z żywnością.
Firma ISONET oferuje Państwu opracowanie kompletnej dokumentacji to jest Księgi HACCP oraz wszelkich niezbędnych procedur i instrukcji, oraz wdrożenie tego systemu przez doświadczonych konsultantów.
Naturalnym rozszerzeniem systemu HACCP jest system Zarządzania bezpieczeństwem żywności wg; ISO : 22000 . Można wówczas otrzymać certyfikowany system na zgodność z normą ISO : 22000, co stanowi dla klientów firmy dowód, że organizacja zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne swoich wyrobów.